Să apelezi la un expert de design interior când îţi mobilezi casa? Pro şi contra

Există o controversă în ceea ce privește cine ar trebui să se ocupe de amenajarea casei tale, mai ales dacă ești o persoană care ține la aspect și pui accent pe detalii. Întrebarea este: Ai nevoie sau nu de expertiza unui designer de interior?

Atenție! Este o diferență între un designer de interior și un decorator. Cel din urmă se poate ocupa de îmbinarea armonioasă a culorilor și texturilor, în timp ce un designer de interior studiază atent structura casei, a mobilierului și se poate ocupa și de decor. Vezi, mai jos, câteva argumente pro și contra privind angajarea unui designer când vorbim de amenajarea spațiului din locuința ta.

De ce să apelezi la un designer interior?

1. Te poate ajuta să economisești bani

Știm că sună ciudat, dar un designer de interior te poate ajuta să iei cele mai bune decizii și să nu cheltui bani pe lucruri inutile sau materiale de proastă calitate, care se vor dovedi mai târziu o risipă de buget. Iar cei mai mulți designeri beneficiază de discount-uri la diverse magazine sau producători, la care nu au acces clienții obișnuiți.

2. Poți obține piese unicat și materiale de calitate

După cum am menționat anterior, majoritatea designerilor au o legătură mai strânsă cu magazinele de profil sau direct cu producători de mobilier, fiind mereu în contact. Astfel, te poți alege cu piese mai rare, care nu se găsesc pe rafturile magazinelor. Totodată, aceștia cunosc producătorii de încredere, pe care ți-i poate recomanda, că să te scape de bătăi de cap.

3. Economisești timp

Acesta este, probabil, cel mai mare avantaj când vorbim despre angajarea unui specialist în design interior. Chiar dacă te entuziasmează ideea de a-ți alege obiectele care îți definesc locuința, știm cât este de greu să faci drumuri nesfârșite în căutarea mobilei perfecte de bucătărie sau a pernelor ideale pentru patul tău, când vrei ca fiecare bucățică din locuința ta să te reprezinte și să te facă să te simți acasă. Este un proces lung și anevoios, iar un designer de interior este persoana care îți poate lua toată povara de pe umeri și omul care se ocupă de toate, ca să nu mai petreci ore la telefon pentru fiecare comandă sau serviciu. În funcție de contractul și de planul pe care îl stabilești de la bun început cu designerul, acesta poate avea grijă de un proiect de la A la Z, implicându-se de la alegerea culorii pereților, a materialului pentru tavan fals, până la alegerea feței de masă potrivită pentru bucătăria ta.

4. Ochiul expertului

Fiecare persoană are gusturi mai mult sau mai puțin bune. Unii reușesc să îmbine armonios elementele din casa lor fără prea mult efort însă, chiar și așa, sunt lucruri care scapă unui ochi neantrenat. Aici intervin experții! Aceștia îți pot arăta de la bun început cum cum ar fi folosit spațiul din locuința ta, astfel încât să fie cât mai aproape de ceea ce îți dorești, dar fără să se vadă poate micile tale „stângăcii” în materie de design.

Argumente contra

1. Pregătește-te pentru niște cheltuieli

Știm că la argumentele pro am spus că economisești bani în ceea ce privește achizițiile pentru casă. Dar, în funcție de ceea ce îți dorești de la un designer, costurile serviciilor pot varia. Se plătește și prima vizită, când acesta se deplasează la domiciliu să analizeze spațiul. Poți să amenajezi întreaga casă sau doar o cameră și se ține cont și de suprafață. Există trei etape, respectiv proiectare, recomandări și selecție produse, dar și urmărire șantier. Poți să ceri asistență pentru unul, două sau toate cele trei planuri.

2. Este un proces de durată

Amenajarea casei, chiar și cu un expert alături, necesită timp. Poate chiar mai mult timp decât dacă te ocupi tu direct, pentru că fiecare designer își face mai întâi un plan, care poate dura câteva săptămâni. Apoi, în cazul în care faci modificări majore în casă, precum recompartimentări, s-ar putea să ai nevoie de autorizații. Din acest motiv, cel mai bine este să te ocupi de aceste lucruri din vreme.

3. Socoteala de acasă nu se compară cu cea din târg

Nu întotdeauna ceea ce ai tu în gând poate fi transpus în realitate de un designer de interior. De cele mai multe ori, te poți trezi chiar dezamăgit de rezultat. Când alegi persoana care îți amenajează locuința trebuie să te asiguri că aveți chimie și că înțelege perfect ceea ce îți dorești tu. Și încearcă să nu te iei după randările realizate pe calculator. Ele prezintă o imagine ideală, perfectă, în care culorile și texturile materialelor se văd altfel decât în realitate. Acestea sunt menite doar să îți ofere o idee despre cum vor fi așezate lucrurile în casa ta și cum ar trebui să arate încăperea în final.

Sperăm că sfaturile îţi sunt de ajutor și te invităm să te inspiri și din ideile noastre. Specialiștii SiPro au realizat o gamă largă de mobilier, pentru toate gusturile. Pentru mai multe detalii, urmărește site-ul nostru www.sipro.ro.

Menu